Menu 2015


Välkomstdrink S:t Tropez

- x -

Gäddpaté med kräftor från sjön Ören med kräftsås, serverat på bädd Julienne
Brochet Facile, Sauvignon Blanc, Frankrike

- x -

Gräddstuvade kronärtskocksbottnar med ugnskryddade körsbärstomater
Brochet Facile, Sauvignon Blanc, Frankrike

- x -

Brynt vätternrödingfilé och vätternrödingtimbal med hollandaisesås
Laroche Bourgogne Reserve 2014, Frankrike

- x -

Smörstekta ankbröst med apelsinsås, pressad mandelpotatis och gröna bönor
Saint Emillion Christian Moueiv 2010, Frankrike

- x -

Tiramisu
Muscatel de Satubel 2010, Portugal

- x -

Café avec


BGS News from 2015

Årets cookvention (2015) hölls hos BGS 32 Björn, och Carin, på Björkenäs Herrgård, vackert beläget vid sjön Ören mellan Gränna och Tranås, mellan torsdag 16:e och söndag 19:e juli.

Fast tillställningen tjuvstartade egentligen redan på onsdagskvällen då några av de deltagande kockarna anlände, för att kunna delta i årets golftävling på Gränna Golfklubb på torsdagen. Först att anlända var BGS 8 Nils-Owe, som i likhet med tidigare år anlände i sällskap med den evige bartendern Ingemar. Nils-Owe hade besökt BGS 22 Stefan i Kuala Lumpur och hämtat upp banderollen, vilken nu sattes upp på ladugårdsdörren. Någon vecka tidigare hade BGS 2 Christer passerat med diverse flytande varor, direktimporterade från Tyskland. Med andra ord, förberedelserna var klara!

Strax därefter dök BGS 71 Tommy med Anne upp, och Tommy hade med sig ytterligare bidrag till baren; det blev bara bättre och bättre! Så småningom dök även BGS 16 Robert upp, i sällskap med BGS 51 Bernt, och strax därefter anlände även BGS2 Christer med Anna-Karin; Christer hade med ytterligare artiklar till baren, som upprättats i stallet, och nu kunde festen börja!

Vi öppnade lite lugnt med en liten trerätters (förberedd/tillagad av Björn och Carin):

 • Carpaccio på älg
 • Laxqueneller i vitvinssås med spenat och egenodlad färskpotatis
 • Smulpaj jordgubb/rabarber med vaniljsås

Efter avecen blev det dags för Robert och Bernt att checka in på hotellet (Wireda konferens och hotell) där Björn hade förhandlat fram bra priser. Robert och Bernt frågade hotellägaren Paul, om de kunde få köpa med sig varsin öl för att ta in på rummet, trots den sena timmen. Paul svarade att det inte skulle gå för sig, däremot kunde han tänka sig att dricka en öl tillsammans med Robert och Peter. Sagt och gjort. Och sedan kunde inte Paul låta bli att bjuda på en liten provsmakning på calvados, Paul är en storsamlare av Calvados. Så, Robert och Bernt höll BGS-fanan högt denna kväll/natt! Respekt!

Så kom torsdagen, med frukost, och avfärd till Gränna Golfklubb, där även BGS 61 Bo med Ulrika dök upp. Nils-Owe stannade på herrgården och förberedde potatisen till kvällens samkväm tillsammans med Robert och Bernt efter deras utflykt till Gränna hamn för att hämta upp den förbeställda rödingen. Golftävlingen blev en spännande historia där Björn till slut kunde säkra segern med ett slags marginal före Tommy, grattis till Björn, vandringspriset kunde sålunda stanna hos honom.

Den mest spektakulära insatsen stod annars Christer för; han slog utslaget på 1:an direkt ut p 18:e fairway; kommentar från åskådarna "Har du bråttom hem till baren?". Nåja, han revanscherade sig genom att vinna priset "nearest pin" på 6:e.

Sedan återfärd till herrgården, där vi nu kunde glädja oss åt att BGS 5 Kjell dykt upp med Rhita. Så kunde årets cookvention starta, och det med kvällens middag, som verkligen inte gick av för hackor, eller vad sägs om:

 • tjälknölsbuffet på tre smaker, dovhjort, kronhjort och älg
 • potatisgratäng
 • smörstekta kantareller
 • avslutat med småländsk ostkaka med vispad grädde och jordgubbssylt
Här passade vi på att göra en grundlig testning av rödvinet Allegri från Italien, försvinnande gott.

Till avecen fastställdes menyn, där vi frångick principen att försöka laga mat baserat på närproducerade råvaror. BGS4 Peter hade nämligen bett om att få in Tiramisu på årets meny, som en födelsedagspresent till Evelyn (hon skulle ju fylla år på lördagen och Tiramisu är hennes super-favorit). Vidare togs ett preliminärt beslut av de närvarande kockarna att rekommendera årsmötet att kostnaden för årets cookvention skulle fördelas lika mellan kockarna (inga externa gäster var inbjudna denna gång). Och i god sedvanlig ordning så levererade Bernt med frågan "Vad blir det om man korsar en taliban med en kommunalarbetare? Svar. Mördarsnigel"

Så blev det fredag som inleddes med frukost och att Kjell fördelade tröjorna som BGS 15 Björn hade arrangerat. Björn hade räknat med att delta, men fick dessvärre tillbringa helgen på Danderyds sjukhus; by-pass operation (som gick bra!!). Sedan blev det dags för avfärd och proviantering. Björn tog oss med på en liten sightseeing-tur i de lokala omgivningarna och kosan styrdes slutligen mot A6 köpcenter i Jönköping, där vi faktiskt kunde hitta alla ingredienser på ett och samma ställe (city-gross) förutom dryckerna, men det visade sig att även Systembolaget var välsorterat. Häpp - inga problem!

Efter inhandlingen intogs en lättare lunch på Vätternpiren, fantastiskt läge, men räkmackorna var ingen höjdare, upptinade räkor med en aioli utan vitlök, suck. Nåja, vinet var ju i alla fall gott.

Samtidigt som kockarna drog västerut på inköpsrunda så försvann damerna österut i riktning mot Tranås, för att upptäcka de lokala sevärdheterna; här ingick bland annat ett besök på en loppis där Anna-Karin kunde köpa sig en ny servis! Och ett besök på den berömda Hugos chark (de levererar isterbanden till Operakällaren). Och så hade BGS4 Peter hittat fram till herrgården, med sin Evelyn och deras dotter Lei.

När kockarnas lunch var överstökad, så åkte Björn, Nils-Owe och Bernt tillbaka till herrgården, medan Christer, Tommy, Robert, Kjell och Bo åkte vidare till Wireda för att avnjuta en calvadosprovning under ledning av Paul. Fem sorter provades, med fantastiskt kunnig presentation av Paul. Den tog bra i solskenet... Och bäst som kockarna satt där, så dök även BGS 62 Olle upp, i sällskap med Stefan. Nu hade alltså alla kockarna hittat till Småland, och tempot kunde höjas!

Tanken var nu att det skulle grillas på kvällen, så vad passade då bättre än att kockarna förärade årets värd med en Landmann klotgrill! Sagt och gjort, grillmästaren Bernt hanterade grillspetten vilka serverades med en thaikryddad sås samt med grillade majskolvar och salladslök- Och naturligtvis mera Allegri rödvin! Grillplatsen låg strategiskt belägen, mitt emot det gamla klocktornet, där god, kall öl förvarades, häpp!

Tanken var nu att det skulle grillas på kvällen, så vad passade då bättre än att kockarna förärade årets värd med en Landmann klotgrill! Sagt och gjort, grillmästaren Bernt hanterade grillspetten vilka serverades med en thaikryddad sås samt med grillade majskolvar och salladslök- Och naturligtvis mera Allegri rödvin! Grillplatsen låg strategiskt belägen, mitt emot det gamla klocktornet, där god, kall öl förvarades, häpp!

Tanken var nu att det skulle grillas på kvällen, så vad passade då bättre än att kockarna förärade årets värd med en Landmann klotgrill! Sagt och gjort, grillmästaren Bernt hanterade grillspetten vilka serverades med en thaikryddad sås samt med grillade majskolvar och salladslök- Och naturligtvis mera Allegri rödvin! Grillplatsen låg strategiskt belägen, mitt emot det gamla klocktornet, där god, kall öl förvarades, häpp!

Ansvaret för tillagningen av de olika rätterna fördelades enligt följande:

 • Björn och Olle tog hand om gäddpatén med kräftor (var de tjuvfiskade, månne?)
 • Bo fixade till kronärtskocksbottnarna
 • Bo och Nils-Owe ordnade med rödingfiléerna och rödingfärsbiffarna
 • När det blev dags för ankan så blev det mer ett kollektiv, här hjälptes Tommy, Robert, Bernt och Kjell åt för att få ordning på alla ingredienser. Som så ofta förr, gjordes en sen korrigering; det fick bli pressad potatis (eftersom den kokat lite väl länge.)
 • Och efterrätten tog Peter och Christer hand om

Samtidigt som kockarna rumsterade om i köken så hade damerna försvunnit ut på båttur på de omgivande farvattnen, en riktigt härlig aktivitet. Vid lunchtid gjordes en time-check, visade sig att vi låg bra till i tidsschemat, så vi kunde avnjuta en god lunch. Vad som avnjöts? Hugos isterband förstås, vad annars?

När entrérätten var mer eller mindre förberedd, så slank Björn ner till baren för att få sig en frozen Margarita, medan Kjell tog hand om dukningen tillsammans med Carin, som visade upp en oanad talang vad gällde brytning av servietter, det blev fantastiskt vackert dukade bord med vackra glas och bestick och praktfulla blommor.

Innan middagen blev det dags för sedvanlig fotografering av kockarna (och den här gången även av damerna.) varpå Björn hälsade alla välkomna i baren, där Christer bjöd på ett glas svalkande S:t Tropez som välkomstdrink. Sedan avmarsch mot matsalen!

Middagen inleddes med en skål för absent friends (speciellt då för Björn som låg på sjukhuset) avverkades sedan under uppslupen munterhet, och inga fadäser inträffade. Det blev dock low level alarm på det vita vinet; Tommy ville ha det sista till såsen, men det räddades av att Christer hämtade en back-up från baren; det är bra med bar!

När middagen avnjutits blev det samling i baren, där drinklistan nu utökades med t.ex. Mojito (till Anne), Whisky Sour, och Long Island Ice Tea. Och naturligtvis mera vin och öl. Bo fick fram en gitarr, Olle stämde in i sången och stämningen stegrades med paradnumret "bär ner mig till sjön". Och stämningen höjdes ytterligare när Stefan började blåsa jakthorn!! Tillställningen var en klar succé, och avslutades med att Stefan blåste tapto fram på småtimmarna.

Slutligen, söndag morgon. Efter frukost samlades kockarna för årsmöte, tyvärr skulle ju nästan alla köra bil efter mötet, så det blev lite snålt med gammeldansken till kaffet. Men trots det så blev det ett bra årsmöte, där Bernt tacksamt fördelade kostnader och betalningar under mötets gång, och där mötet bestämde att Peter står som värd (i Dingalang, Filippinerna) för 2016 års cookvention, lämpligen runt tiden för påsk.

Tack Björn, Carin, och alla kockar för en bra cookvention.

På återseende nästa år på Filippinerna!!

Keep on cooking

/ BGS 2

(PS Bilder, protokoll och meny enligt separata dokument)